Blue Gate Aachen
project

Blue Gate Aachen

Herontwikkeling van het rangeerterrein in Aachen

Gerelateerde pijlers:
Gerelateerde speerpunten:

Het project Blue Gate Aachen betreft de herontwikkeling van het rangeerterrein westelijk naast het Station van Aken. In opdracht van Bluestone Group en in samenwerking met Ohlmeier Architecten heeft CroonenBuro5 het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt en de architectonische uitwerking.

Het doel van de herontwikkeling is het creëren van een nieuwe stedelijk ensemble met een mix aan funties. Binnen het grotere verband gaat het ontwerp in op het verbeteren van de relatie tussen het station en het centrum. Op een kleiner schaalniveau willen wij het station een herkenbare identiteit meegeven die past binnen de toekomstige ontwikkeling als euregionaal verkeersknooppunt. Het plan bestaat uit een commerciële plint waaronder geparkeerd wordt. Bovenop deze plint komen een vijftal bouwvolumes met een hotel, short stay appartments en kantoren. 

aken
De vijf bouwvolumes zijn zodanig gepositioneerd, dat voorgeschreven zichtlijnen vanuit de stad richting de Dom in het centrum blijven gewaarborgd. De open structuur waarborgt eveneens de zichtrelatie tussen het centrum en de wijk Burtscheid. Tussen de volumes worden daktuinen gerealiseerd waarop de diverse functies worden georiënteerd. Om eenheid en diversiteit te kunnen realiseren, bestaat het hoofdconcept van het ensemble uit banden van witte aluminium beplating. Voor de herkenbaarheid van de verschillende functies en gebruikers wordt tussen de witte banden voor iedere functie een afwijkende eigen invulling gezocht in materialisatie.