't Eilandje, Antwerpen
project

't Eilandje, Antwerpen

Herontwikkeling van een oud havengebied

Gerelateerde pijlers:
Gerelateerde speerpunten:

Het ingrijpende stadsvernieuwingsplan 't Eilandje wordt een van de meest ambitieuze plannen voor geïntegreerde stadsvernieuwing in Vlaanderen genoemd. Het nieuwe stadsdeel zal het karakter van het oude havengebied maximaal respecteren, waarmee Antwerpen weer een "stad aan de stroom" wordt. In opdracht van de Stad Antwerpen en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is door CroonenBuro5 het "Masterplan 't Eilandje Fase I en II" opgesteld.

Vanuit ‘t Eilandje is de havenontwikkeling in de 16de eeuw op gang gekomen. Dit oudste haventerrein van Antwerpen heeft een oppervlakte van circa 200 ha. Door het vertrek van veel havenactiviteiten raakte het gebied in verval. Het Masterplan beschrijft een dynamische ontwikkelingsstrategie die van deze oude havens weer een bruisend en aantrekkelijk stadsdeel van Antwerpen maken. Een stedelijk vernieuwingsproces van ongekende omvang, te vergelijken met de Rotterdamse Kop van Zuid.

Masterplan

Het Masterplan toont een mogelijk beeld van het nieuwe stadsdeel ‘t Eilandje. De totaalkaart is geen blauwdruk, maar geeft randvoorwaarden die een dynamische, toekomstige ontwikkeling mogelijk maakt. De ruimtelijke kaders zorgen voor oriëntatie, samenhang en herkenbaarheid van het voormalige havengebied. Het water speelt hierbij een prominente rol. De dokken zijn de belangrijkste sfeerbepalende elementen en een blijvende verwijzing naar de historie van het gebied. De grote open dokruimten vormen in contrast met de compacte bebouwing een spannend, stedelijk ensemble in aansluiting op de binnenstad. Op ‘t Eilandje wordt Antwerpen de HavenStad aan de Stroom.
 

Na het voltooien van de eerste fase zal ‘t Eilandje worden bewoond door ongeveer 2.500 nieuwe inwoners, vormt het de werkplek voor ruim 6.500 werknemers en kan er gebruik gemaakt worden van zeker 200.000 m² aan commerciële en culturele voorzieningen.